Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

Wednesday, December 21, 2011

Apartment Port Dickson

Early disember baru ni, our geng santai kat Port Dickson. Tentative - melepak, bbq, kad, mandi, n santai malam.

Before this dieorg penah stay kat one of the aprtment kat area Port Dickson n bukan teluk kemang. Rate mmg memuaskan kalau dibandingkan dengan harga yang apartment tu charge.

SUNSHINE apartment tempat kiteorg check aritu. Bagi aku tempat tu best sebab bilik ok, harga ok, parking senang, nak lepak santai pn senang. Rate untuk apartment tu aritu iaitu weekend cuma RM 160 jer semalam untk 1 bilik. Tempat nie berkonsepkan rumah dimana ader dapur, hall n bilik. Untk yang 2 bilik rate dalam RM 235. Rate untuk weekdays RM 135 untk sebilik n RM 195 untuk 2 bilik.

Apartment ni betul2 depan pantai dalam selangkah dua lepas pintu pagar. Dieorg gak ade sediakan tempat bbq dalam RM 40 satu malam. So kalau saper yg berhajat nk bbq tp mls bwk barang so sediakan la duit secukupnya.

Pasar malam Port Dickson jugak dekat dalam 2km. Trademark untuk saper2 yg berminat, sampai kat trafic light simpang 3 PD, amik kanan n terus, pastikan petronas disebelah kanan anda. Terus smpai jmpa pintu gerbang bentuk minangkabau n dibawah gerbang ada trafic light. Betul2 lpas trafic light ader simpang kiri. Masuk simpang tu n SUNSHINE Aprtment betul2 dibelah kiri.

Bagi yg nak dtg PD n budget, boleh stay kat aprtmnt ni sebab untuk RM135 satu malam, blh stay dengan keselesaan yg ckp. Extend check-out pn tkdehal. Kiteorg pkul 3 lebih baru check-out sebab ade org nak check in kalau tk mau smpai kr petang. Nice view with reasonable price, rating alu bagi 3.5/5.

Sunday, December 11, 2011

Ikan Bakar Jeram

Antara tempat popular untuk jalan2 cari makan seafood ialah Ikan Bakar Jeram. Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam dari KL. Boleh ikut klang n boleh ikut puncak alam.

Perjalanan kalau ikut puncak alam akan lalu LATAR highway n tembus kuala selangor. Bila sampai trafic light penghujung jalan, amik kiri hala ke klang semula. Bagi yg nak cepat boleh lalu citu tp bagi yang nak dekat lalu klang. Trademark untk simpang, sampai trafic light kecil n ada umah tinggal buruk then masuk simpang tu.

Dari segi harga aku rasa murah la sebab makanan untuk 3/4 orang baru dalam RM99.00. Gambar2 kat bawah ni antara menu2 yang diorder untuk harha yang disebut diatas termasuk air fresh oren laici sebagai minuman.

Secara keseluruhan rating yang layak diterima adalah 3/5. Diberi untuk makanan, harga n keselsaan. Tapi dari segi servis agak lambat la. Tapi itu biasa untuk pengunjung yang agak ramai. Selamat Mencuba n Have a Safe Journey.

Friday, December 2, 2011

Analisa Diri


Kalau anda dilahirkan pada 1Hb, 10Hb, 19Hb, 28Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.1
Kalau anda dilahirkan pada 2Hb, 11Hb, 20Hb, 29Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.2
Kalau anda dilahirkan pada 3Hb, 12Hb, 21Hb, 30Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.3
Kalau anda dilahirkan pada 4Hb, 13Hb, 22Hb, 31Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.4
Kalau anda dilahirkan pada 5Hb, 14Hb, 23Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.5
Kalau anda dilahirkan pada 6Hb, 15Hb, 24Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.6
Kalau anda dilahirkan pada 7Hb, 16Hb, 25Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.7
Kalau anda dilahirkan pada 8Hb, 17Hb, 26Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.8
Kalau anda dilahirkan pada 9Hb, 18Hb, 27Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.9

no.1
—-
Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.

no.2
—-
Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em…bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi and perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi and mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.

no.3
—-
Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.

no.4
—-
Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5
—-
Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6
—-
Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7
—-
Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8
—-
Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

no.9
—-
Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain. Pasangan ideal anda adalah no. 3, 5, 6.

Fuyoo Magic

Biasanya siapa2 pun mesti minat magik. Tak kira besar ke kecik, kompom kalau magik mesti beriya nak tengok. Baik tengok mahupun belajar.

Aku ada sorang membe, org gelar die ""Magic Boy". Satu2nya membe aku yg minat Magik. Dulu time stay unah bujang, kiteorg memang jadi mangsa untuk tengok magik dier jer. Walaupun magik dier kadang2 tak jadi tp at least dier ader inisiatif la nak belajar kat youtube. Bagi budak2 umah bujang tu dah biasa la layan dier punye karenah.

Aku pun salah sorang minat magik gak. Tapi biler tengok citer "Fuyoo Magik" buat aku gelak sorang2. Bapak sengal magik dier sebab nampak sangat penipunya. Konon2 nak tiru mat saleh punya magik ala2 David Blaine, Mind Freak n etc la. Tapi hampeh, setakat budak2 maybe laku la kalau nak buat magik cengitu.

Kamon la Astro, takan magik macam tu yang ko nak tayang kat Tv. Baik la ko amik membe aku, sebab kadang2 aku kagum gak dier pnyer magic daripada magik mamat tu. Ni dah bukan Fuyoo Magik tapi lebih kat POYOO MAGIK adala.

Untuk Astro sila majuksn industri tayangan malaysia. Orang luar tengok buat gelak jer, magik budak2 je mampu buat.0

Tuesday, November 29, 2011

Petunjuk Terakhir

Tiap2 hari sebelum tido aku mesti pikir, betul ke ape yg aku buat ni? Adakah aku tipu diri sendiri? Smpai bila aku boleh tahan? Senyum tidak bermakna seronok, diam tidak bermakna sedang mengira. Senyum sekadar menutup serabut, diam sekadar nk tunjuk rileks.

Kawan2 jugak the best untuk jadi tempat borak. Inilah yang dikatakan kawan senang ramai kawan susah sikit. Tapi kawan aku susah ke senang ke yang tu jugak terbaik. Nasihat untuk istikharah adalah jalan terbaik untuk aku mendapat petunjuk terakhir. Maybe aku dah jauh sangat dengan Allah, sebab tu aku diuji sedemikian.

Harap dengan istikharah ni dapat memberi aku petunjuk terakhir yang sangat diperlukan. Selepas ini, aku redha jer jika ada ape2 berlaku jika itu jalan yang ditunjukkan oleh Allah untuk aku.

Ya Allah, aku sangat2 memerlukan ini..Aku berdoa agar diberikan petunjuk terakhir darimu untuk hambamu ini.

-amin-

Tuesday, November 1, 2011

D Perindu Kuala Kedah

Disebabkan oleh stress yang amat sangat dengan hotel, malam ni mari makan puas2.

Rekomen orang kedah, makan di restoran D'Perindu, sana tebaik seafood. So aku ngan membe aku pun gerak g restoran tu. Jarak dalam 10 km dari stadium alor setar kedah.

Pengunjung agak ramai n menunggu boleh tahan. Bila makanan sampai, rating yang diberi just ok2 la. Tak sesedap Jeram kat kuala selangor.

Tapi yang special sekali ialah otak2 dier. Otak2 dier agak pelik sedikit sebab ada cendawan, n sayur sebagai toping dier. Bau agak hanyir tapi rasa memang A+++ la. Rupa memang tak mengambarkan rasa.

Overall aku bagi dalam 3 bintang la untuk makanan kat cnie. Rekomen? Ok la bagi yang nak try.

Hotel Seri Malaysia Alor Setar

Keselesaan untuk berehat perlu bagi merehatkan badan n minda yang penat setelah letih bekerja seharian. Hotel menjadi tempat beristirehat bagi pengunjung2 luar.

Hotel Seri Malaysia Alor Setar menjadi tempat persinggahan aku pada hari ini. Frust gila aku duk hotel nie. Overall aku bagi negatif -1 bintang. Macam2 masalah hotel ni. Aku mintak maaf la kalau aku cakap ni membuatkan sapa2 terasa tapi bagi aku hotel ni memang sucks gila. Kalau nak dibandingkan dengan hotel Ah Keong pn aku rasa tak layak dengan apa yang aku bayar.

Firstly aku check-in dia kata ini bilik suite so mahal sikit, katil ada 2, 1 king and 1 single.Charge yg dikenakan RM280. Bagi aku mahal takpe kalau berbaloi. Then aku masuk bilik tu, firstly aku kena tipu. Katil yang ada hanyalah katil king sahaja. Aku dah start temper. Second aku bukak tv, aku cari remote tapi takder. Aku call reception tanya dia boleh jawab memang takder remote. Aku dah mula menyumpah, "fuck aku bayar 300 untk tv yg tkder remote". Takan aku nak tekan kat tv setiap kali tukar channel.

Then aku redha n tengok channel pulak. Yang ada cuma channel 1,2,3 sahaja. Aku call lagi reception sebab kat brochure tulis ada 12 channel. Dier hantar maintenance, tapi org maintenance tu blh jawab tv kat cnie memang macam ni channel ni je dapat. Free2 aku mengamuk kat reception.

Bagi aku, kepada sesiapa yang nak duduk sini pikir la panjang2 sebab aku bukan nak down kan business orang, tapi kalau macam ni la aku dapat untuk bayaran 300 ringgit, aku rasa lebih baik aku tido kat rumah tumpangan jer. Charge RM280 tu langsung tak layak, yang layak cuma RM80 SAHAJA.

****Tapi satu jer yang hotel nie tak perlu ubah ialah makanan. Makanan kat hotel ni untuk breakfast boleh bagi 3 bintang la. Banyak n boleh tahan rasa sedap, the best is "Bubur Kacang".

Kepada sesiapa yang terasa aku mintak maaf tapi ini hakikatnya. Kepada sesiapa yang berkenaan silalah perbaiki hotel ini kerana ini adalah kali pertama n terakhir aku duduk hotel bernama "Hotel Seri Malaysia".

Tuesday, July 19, 2011

Nuang vs Bersih

9hb July 2011 adalah tarikh dimana Bersih 2.0 menjalankan operasi mereka. Mind-set orang, "Hari Jangan Keluar Rumah". Aku memang tak sokong langsung program Bersih 2.0 nie, bukan sebab aku orang kerajaan. Tapi persoalannya ialah kenapa kita sebagai orang melayu nak kena ikut cakap orang yang bukan bangsa kita. Aku sedih melihat bangsa aku merusuh, baring tengah jalan, dilontar batu, dilontar botol, ditembak air racun dan sebagainya akibat daripada arahan seorang yang bukan bangsa kita. Kenapa ini terjadi??? Mungkin perjuangan yang dilakukan adalah betul, tetapi kenapa kita kena menyeksa diri kita untuk semua ini. Kenapa kita tak ikut cara yang betul. Yang mengetuai seronok duduk diatas pentas manakala kita terpaksa bermandikan darah memperjuangkannya. Bukan kuasa aku untuk meyalahkan sesiapa. Itu aku letak pada korang untuk menilainya.

Sedang rakyat malaysia sibuk memperjuangkan Bersih 2.0 nie, aku membuat program mengenali hutan dimana mulanya aku ingat setengah jam jer naik atas. Rupa2nya 4 jam baru sampai ke kawasan perkhemahan dan masih ada berjam-jam lagi untuk sampai ke puncak.

Setelah aku pick-up budak2 yang terlibat baru aku tau pekara sebenarnya. Ikut hati nak balik jer, tapi dah setengah jalan. Dengan topi ala2 Bruno Mars dan kasut kickers KLCC, aku gerak jugak demi menjaga hati kawan2.

Dari UPM jam 12 tengahari n tiba di kaki gunung Nuang jam 4.20 petang. Mulut aku pun naik letih dah menyumpah Bersih 2.0 nie sebab menyusahkan aku dengan membuat jalan jem mengalahkan Hari Raya.

Setelah selesai menyumbat barang2 nak bawak dimana kebanyakkannya dibawak oleh budak2 hiking (sapa suruh tak bagitau awal2, kan aku dah bawak beg laptop). Tepat jam 4.45 petang aku gerak naik atas.


Pondok pertama dimana kitaorang lepak selepas 45 minit berjalan tapi rasa macam 45 jam. Minum air pun dah macam orang seminggu tak minum. "Nasib Baik U Tak Ikut" ayat member aku kat wife dier. Memang penyayang giler budak nie.

Setelah beberapa jam berjalan, kitaorang jumpa perkampungan orang asli. Time nie rasa macam dah jauh dalam hutan padahal dalam 1 jam lebih jer berjalan.

Tengah2 syok jalan tiba2 aku dengar bunyi Pak Belang. Hati dah tak sedap dah time nie sebab dah jauh berjalan takut ape2 jadi lak. Membe aku mula bersuara "buat bodoh jer", bunyi katak demam tu. Hahahaah Katak dengan Pak Belang kan jauh bunyinya tu.


3 jam berjalan dan kiteorang sampai di Checkpoint terakhir sebelum meredah jalan yang lebih hardcore. Disini la member aku kena sengat ngan arang n hidung nak tercabut. "wei2 hidung aku rasa macam nak tercabut". Kiteorang punyala gelak guling2, bukannya kesian tapi lagi gelakkan ader la. Memang manja giler budak nie, muka jer brutal.

Tiba jer kiteorang kat sana, maka mulalah tugas masing2. Macam biasa aku ditugaskan memasak. Aduyai, kat hutan pun kena masak jugak.

Menu kiteorang :-
1. Bandung Cincau
2. Petai
3. Papadom
4. Ayam BBQ
5. Kailan Ikan Masin
6. Tembikai
7. Durian
8. Burger
9. Sambal Udang (tapi tak jadi sebab lupa beli udang kat giant)

Aktiviti di pagi hari dimana kiteorang buat program memancing. Malam hari jangan sebut la. Macam2 hal, dengan sejuknya, dengan kepala putih kat atas batu, burung kayangan, dengan mengigau menyanyi (hahahahah). Mana nak jumpa orang mengigau menyanyi. Tapi aku dapat dengar kat atas hutan malam2. Bunyi pelik perkara biasa, nama pun dalam hutan, buat bodoh sudah.

Antara gambar2 yang sempat diambil oleh aku dan kawan2. Keindahan alam yang takan jumpa kat "Hutan Batu" dibawah. Keindahan hutan yang hanya dapat dinikmati sementara.



Tempat dimana kiteorang lepak time maghrib. Mengikut hukum hutan, Maghrib tak boleh jalan, kena lepak at least setengah jam bagi menghormati dan mengelakkan perkara2 yang tak elok.

Antara gambar yang sempat aku amik kat air terjun ataupun empangan (bapak ko pemancing bukan pendaki) bak kata member aku.

Dah penat naik berjam-jam, so kiteorang pun turun dalam jam 10.30 pagi. Nie antara trek yang kiteorang kena ikut untuk naik dan turun ke tempat kiteorang lepak.

Tepat jam 4 petang kiteorang sampai kat bawah. Akhirnya berjaya jugak redah walaupun terpaksa tempuh macam2 karenah termasuklah aku sendiri. Makhluk Guling2 ikat kepala, Budak Kecik Buluh, Cik Pon, Cik Kain Putih (Burung kayangan) antara benda yang banyak kat sana. So bersyukur dapat selamat turun.

Kepada Geng2 ku, thanks for the nice trip and i'll definitely join u again but this time i'll bring along all the equipment. :)

Friday, July 8, 2011

Keturunan atau Diri Sendiri



Lu ni Bodoh la der !!!!

Inilah ayat yang selalu digunakan oleh budak2 zaman sekarang. Toksah sembang la kata saya baik, saya tak mencarut. Baik macam mana pun kita, ayat ni compom penah kuar dari mulut kita."BODOH" adalah ayat yang sering digunakan oleh kita. Tidak kira bangsa India, Cina mahupun Melayu.

Zaman dulu, ramai yang kata bodoh nie berpunca daripada keturunan. Kalau mak ayah tak berapa pandai, anaknya pasti akan terkena tempiasnya. Ibarat kata pepatah "Bapak Borek Anak Rintik".

Pemikiran sebegini memang banyak terdapat dikalangan rakyat Malaysia terutama sekali "MELAYU". "Melayu" ini adalah perkataan yang sangat besar untuk kita terjemahkan. Setiap orang mempunyai pendapatnya masing2. Tapi bagi aku, aku sendiri tak paham apa yang dapat memuaskan orang yang bernama "MELAYU" nie. Kita ibarat adik beradik, perlu mencari jalan bagaimana untuk maju dan bukannya untuk menjatuhkan sesama sendiri.

Tapi zaman sekarang, aku rasa semua tu dah karut. Keturunan mahupun Kecacatan tidak mampu menahan seseorang itu daripada menjadi pandai. Kalau rasa diri nak pandai formulanya cukup senang "Usaha + Usaha + Usaha = Pandai". Kalau takder usaha, toksah sembangla.

Pandai di Universiti tidak semestinya Pandai ketika bekerja. Ilmu memang digunakan sewaktu bekerja, tapi ilmu yang digunakan ketika bekerja tak sampai pun 70% sebenarnya. Selebihnya adalah Ilmu kehidupan. Itu sebabnya orang penah berkata "Cemerlang di Universiti bukan jaminan Cemerlang di tempat kerja"

Ilmu nie perlu belajar sendiri dan bukannya turun dari langit. Benda paling aku tak suka adalah bila orang tak reti buat kerja n menyusahkan orang lain. "Ala tolong la sekali sekala" ayat manis orang, sekali sekala boleh, tapi bila berkala-kala?????. Ia tak menjadi masalah kalau tak menyusahkan orang, tapi kalau menyusahkan???? apa korang rasa. Ini baru betul bukan keturunan tapi kemalasan.

Bodoh!! Bengap!! Sengal!!! itu semua bukannya datang dari keturunan mahupun kekurangan. Ia datang dari diri sendiri iaitu "KEMALASAN". Penyakit yang kita cukup suka bila dia datang especially bila tengah atas katil. So fikir2 kan lah. Cuba tanya diri kita sendiri, dimana letaknya kita di dalam dunia nie. Suka kah kita kalau kita sentiasa diperbodohkan atau ditipu oleh orang yang lebih pandai dari kita. Salam

Monday, July 4, 2011

Luahan Proton



Mari kita bincang pasal kereta (specifically Proton). Saya pasti yang kita semua nie matang dan boleh berbincang secara terbuka.Pertama sekali saya sungguh berbangga kerana Malaysia berjaya mengeluarkan KERETA SENDIRI dan MALAYSIA BOLEH.

Sungguhpun kebanyakan dari kita tahu yang kereta itu sebenarnya adalah Mitsubishi (Proton) dan Daihatsu (Perodua). Sungguhpun begitu saya percaya dalam setiap hati pengguna Proton di Malaysia tersimpan sesuatu yang hanya dibincangkan secara tertutup dan perkataan2 mereka tidak sampai ke perbincangan umum.

Saya mengambil inisatif bagi membincangkan perkara ini bagi sesiapa yang berminat untuk berkongsi pendapat secara matang dan berilmiah semoga ia mendatangkan manfaat bersama.

KUALITI

Kualiti kereta Proton yang diberikan kepada rakyat Malaysia adalah seperti kita semua dapat lihat, kena bola pun bole kemek/ kemik. Tetapi bagi yang diekspot, ke UK misalnya, kualitinya sungguh baik. memang memenuhi piawaian negara berkenaan yang ketat itu. Further more,harga pulak murah. Warranty lama. Memang ada yang beli tapi bagi mereka yang seperti orang2 veteran, orang2 budget kemut atau jadikan kereta sampingan. Kalau nak melawa maybe akan berpikir panjang untuk membeli proton. Jadi kalau kualiti sebegini diberi kepada mat saleh, dan kualiti agak kurang memuaskan diberi untuk rakyat Malaysia, saya pulangkan kepada kawan2 semua untuk menilai.

BUATAN TEMPATAN

Asalnya nak Transfer Tech jepun ke Malaysia. Hmm jgn harap le jepun nak ajar Malaysia camana nak buat enjin. Penyudahnya Proton jadi tempat pasang body. Enjin seketul datang dari Jepun. Yang peliknya kereta yang dipasang di Malaysia (buatan malaysia) lebih mahal dari kereta yang diimpot seketul dari jepun (ketepikan tax GILA tu).Magic ke nie ?. Rakyat masih tertunggu2 kereta BUATAN TEMPATAN yg sebenar dan bukannya Mitsu Gallant (Iswara), Mitsu Lancer (Wira), Daih Mira (Kancil),Daih Terios (Kembara). Bila dah ada nanti harapnya harga takdela GILA ok?.

KEPUASAN

Once kita beli kereta Proton, bagi yang mengutamakan kepuasan,PASTI nak tukar/tambah beberapa perkara. 1. SPORT RIM 2. Anti-Theft system (pencuri paling senang curi kereta proton)3. Power window belakang (Proton la satu2 nya kereta yang buat Power window Depan aje) dan sebagainya. Cuba bandingkan kalau kita beli HONDA/ TOYOTA, kita basically tak perlu dah tambah benda2 lain. Yang datang seketul tu dah cukup lengkap.Melainkan kalau betul2 gatal tangan, terpulanglah, kereta sendiri.

HARGA

Kereta yang paling murah sekarang ini (selain Kancil) di MALAYSIA adalah Proton. Sebab itulah ramai beli Proton , diulang sebab ITULAH ramai beli Proton.Dan sebab ITULAH jualan Proton STILL NUMBER ONE. Sebab apa ? Sebab rakyat Malaysia TIADA PILIHAN. Memang la Proton untung juta2 sebab orang terpaksa beli dengan dia. Cuba kalau rakyat Malaysia ADA PILIHAN, jangan harap Proton sale nak NUMBER ONE. Cuba fikirkan dengan harga dan kualiti yang diberikan, saya tak jangka orang akan memilih Proton. Mengapa harga proton murah ?. Sebenarnya harga Proton MAHAL !. Bayangkan Honda VTEC baru harga RM 100,000.00 ++ setelah di TAX sebanyak 300-400%! Jadi kalau tanpa TAX, harganya baru RM 33,333.33 ++. Mitsbishi Lancer GT 2.0 baru harga RM 120,800.00 ++ kalau TANPA TAX anda tolak matematik laaa..RM 50,000.00 jee..cikgu skolah boley pakai..Sedangkan Proton Iswara Aeroback (TEMPATAN)berharga RM 37,000.00 ++. Cuba bandingkan kualiti VTEC dengan Iswara (jgn buat lawak la kawan), itu belum banding kualiti/harga Wira dll.Jadi, murahkah Proton ?? Sekali lagi saya biarkan anda yang menilai sendiri perkara ini. Sebenarnya kita suka dan sanggup untuk sokong kereta BUATAN TEMPATAN.Tak beli Honda pun takpe. Tapi kereta yg diberi tu biarlah BERBALOIdengan harga. Rakyat Malaysia bukan semuanya Milionaire.

AFTA

Penah dengar pasal AFTA ?. AFTA nie piawaian harga duniayang semua negara kena ikut kalau nak bersaing dalam pasaran dunia. Tak tau bila Malaysia nak implimenkan. Kalau ON maknanya???? Harga kereta import tak bole lagi dicukai 300-400%.Masa tu kita tengok, jualan Proton NOMBOR SATU atau tidak. Masa tu Proton tak boleh lagi MANJA harapkan gomen punya tax utk lakukan jualan. Kali ini Proton kena betul2 bersaing dari segi KUALITI, LAYANAN, PELANGGAN, WARRANTY dan HARGA. Tapi I dont think AFTA dalam masa terdekat nie. Kalau buat,BUNGKUSSSS Proton. Anyway, setakat ini saja untuk kali ini.Maaf kalau ada nada yang emosional. Just practicing my rights as a Malaysian and a User.

***** Cerita ini hanyalah luahan pendapat sesetengah pihak dan tiada kaitan dengan sesiapa atau berunsur menjatuhkan mana2 pihak...... Hanya pendapat untuk difikirkan bersama

***** Setiap perubahan mendatangkan kebaikan dan Setiap kebaikan mendatangkan keuntungan.

Tuesday, June 28, 2011

Apa itu Bersyukur


Bersyukur bukan tersungkur!

Cuba pikir sebentar, berapa kali kita penah bersyukur sepanjang hidup kita. Cuba bandingkan berapa kali kebaikan/rahmat yang kita dapat dan bandingkannya dengan berapa kali yang kita penah bersyukur.

Simpan dalam hati dan pikir sendiri. Jangan salahkan ibu mengandung atau bapa yang mengajar. Bapa hanya mampu mengajar tetapi bagaimana corak kehidupan seseorang anak itu adalah ditentukan oleh dirinya sendiri apabila dewasa. Ibarat " Jangan Salahkan Batu jika tersandung, salahkan diri sendiri akibat tidak berwaspada ketika berjalan".

Dulu aku selalu beranggapan kenapa orang itu bagus, kenapa dia kaya, kenapa dier hensem dan bukannya aku yang dapat semua tu. Dari dulu sampai skang, aku memang suka berpikir. Baik ia baik mahupun ia tidak baik, aku akan sentiasa berpikir. Bila nampak isteri dia cantik dan lelaki dier kurang hensem, aku sering mengeluarkan ayat "Tengok, Dunia nie tak Adil...Macam mana muka macam tu boleh dapat isteri Lawa". Ayat yang sering keluar dari mulut2 lelaki yang tak pernah bersyukur dengan apa yang dier ader.

Kalau guna handphone murah dan terpandang seseorang yang guna handphone mahal pasti aku sorok kerana malu ataupun akan cakap "Kan Bagus Kalau aku banyak duit, mesti aku dapat pakai phone mahal macam tu". Ini semua adalah ayat-ayat yang sering kita gunakan tanpa disedari. Walaupun bagi kita ia cuma ayat yang biasa, tapi ia sebenarnya adalah ayat yang menunjukkan kita tidak bersyukur dengan apa yang kita ada. Akan tetapi cuba bila kita dapat phone mahal, kadang2 phone tak berbunyi pun kita keluarkan buat2 cakap ngan orang dalam telefon padahal telefon kredit pun takder(tiada kaitan dengan aku). Inilah lumrah manusia, sanggup berpura-pura semata-mata ingin menunjuk-nunjuk.

Kita sentiasa berpikiran cetek dan senantiasa pandang ke sudut negatif. Kita sepatutnya memandang ke arah positif. Cuba kita pikir, macam mana orang pekak dan buta yang langsung tidak mampu menggunakan telefon atau orang miskin yang terpaksa makan siput babi dan berjalan kaki berkilometer bagi mendapatkan sesuap nasi. Kita sebagai manusia sepatutnya memandang dari sudut ini dan bukan sebaliknya.

Kita diajar tentang Islam dari kecil lagi. Saya rasa semua pun tahu tentang "Baik dibalas Baik dan Jahat dibalas Jahat". Hukum itu sama digunakan oleh setiap agama di malaysia mahupun diseluruh dunia ini. Islam pernah mengatakan jika seseorang itu Baik, pasti akan mendapat jodoh yang Baik dan sebaliknya. Oleh itu, sebelum kita mengeluh mahupun merungut akan pasangan kita mahupun pada nasib kita, kita patut merenung masa silam kita dan sentiasa berpikiran positif kenapa ia boleh terjadi sebegitu rupa. Allah tidak akan menzalimi umatnya sendiri akan tetapi umatnya akan sentiasa menzalimi diri mereka sendiri.

Bersyukur adalah sesuatu yang amat penting bagi kita untuk sentiasa mengingati Allah. Allah tidak memaksa umatnya untuk berubah dengan mendadak. Sesuatu perubahan itu boleh dilakukan dengan perlahan. Perubahan itu lebih indah jika dilakukan perlahan akan tetapi memberi kesan yang amat panjang daripada berubah dengan cepat tetapi kesannya hanyalah seketika.

Mulakan dengan ucapan "alhamdulillah" setiap kali mendapat nikmat dan berubah kepada doa kesyukuran dari hari ke hari. "Perlahan tidak bermakna Bodoh dan Laju tidak bermakna Pandai". Pandai adalah Bodoh jika kita cepat tahu tetapi tidak menggunakannya, dan Bodoh adalah pandai jika lambat tahu dan sentiasa menggunakannya.

” Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan masukkanlah daku – dengan limpah rahmatMu – dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh”. Surah An Naml [27] : 19

Friday, June 24, 2011

Kapal Kertas




Hujan adalah rahmat dari Yang Maha Esa. Tapi kenapa segelintir manusia masih lagi tidak menyukai hujan. Bila turunnya air kebumi, maka terbuka la mulut menyatakan "Aduh Hujan lagi". Dimana letaknya kita disisi Pencipta jika kita sering berfikiran sedemikian " Tepuk dada tanya Diri".


Bagi si kecil, hujan adalah suatu nikmat yang pasti membuat mereka tersenyum. Ia adalah bonus bagi mereka yang dalam perjalanan membesar dan memahami apa itu erti kehidupan.


Bagi aku, hujan adalah satu nikmat yang sering aku tunggu bagi memulakan permainan kegemaranku. Sedang aku asyik bermain badminton bersama Kakak tersayang, tiba2 guruh bergema. Aku terkejut dan terus berlari ke dalam rumah. Larian itu tidak bermakna aku takut kepada guruh mahupun kepada demam yang sinonim dengan hujan. Larian aku berakhir di almari kecilku yang sering menjadi tempat persembunyian aku ketika di marahi Ibu.


Beg sekolahku dibuka perlahan-lahan sambil melebarkan senyuman yang susah nak digambarkan. Apa yang aku tunggu akhirnya tiba, hujan tiba ke bumi dengan perlahan-lahan. Senyuman ku semakin lebar selebar tanganku bergerak menunggu saat yang ku nanti-nanti. Tiba-tiba Mariah Carey berbunyi (My Mom), hujan batu! hujan batu! hujan batu! Cepat pergi ambil Baldi!. Aku terdiam sambil berpikir, kenapa hujan batu nak kena ambil baldi, nak buat aper dengan batu tu.


Aku pun berlari keluar melihat apa yang berlaku tanpa memahami kejadian Si Pencipta. My Mom pun suruh cairkan hujan ais batu yang ditadah itu. Kerja dibuat tanpa sebarang pertanyaan dan secara tiba-tiba keluarla ayat yang sehingga kini tersemat di dalam fikiranku, "Air Hujan ais batu nie kalau minum boleh pandai, nanti dah cair minum tau". Pelik! Pelik! tapi persoalan itu hanya seketika bermain di minda ku. Hujan biasa pun turun dan senyuman kembali ku lemparkan.


Selesainya hujan maka bermulalah pengembaraan yang ku nanti-nanti. Kawan2 dicari bagi mencukupkan korum dan pertaruhan dibuat setelah semuanya tiba. "Kapal Kertas" menjadi senjata pertaruhan. Permainan "Kapal Kertas Longkangku" dimulakan betul2 di longkang bersebelahan rumahku. Larian dimulakan setelah "Kapal Kertas" dilepaskan. Jeritan dan kata2 semangat Elak! Elak! Laju Lagi! Laju Lagi! Laju Lagi!, dilaungkan agar "Kapal Kertas" itu memecut laju. Pada kebiasaanya aku kalah, tetapi tuah pada hari itu telah menyebelahi aku. Aku menang dan habuannya pasti aku akan dapat.


Senyuman dan kata2 lagak dikeluarkan sambil kaki melangkah mendapatkan habuan yang dipertaruhkan. "Makcik, aiskrim pop satu, nak color kuning ek", itulah habuan yang ku nanti2kan. Akhirnya aku mendapat kemenangan yang pasti akan menjadi bualan kami di sekolah esok. Mulut menyanyi sambil kaki melangkah meraikan kemenangan yang aku tungu. Dengan berbekalkan kain batik dan t-shirt, My Mom yang dahulunya Mariah Carey telah berubah menjadi Raksaksa sedang menyilangkan kainnya menunggu ketibaan aku dengan rotan di tangan ibarat singa menunggu makanannya.


Muka disembah ke bumi ibarat malu setibanya di hadapan ibu. Kaki tetap melangkah walaupun dimarahi bertubi-tubi. Setibanya di sebelah My Mom, rotan dilepaskan maka habuan yang sebenar telah benar-benar aku terima tepat di bahagian belakangku. Sekali lagi almari kecilku menjadi teman dan tempat persembunyianku sepanjang malam.


My Mom datang dengan wajah yang penuh penyesalan. Dahiku dicium dan badanku dipeluk menandakan ibuku memohon maaf dariku. Maaf diterima dan langkah pun dibukak, bukan nak tido tapi nak makan sebab perut dah lapar sangat dari petang hingga malam tak makan lagi. Makanan dihidang dan My Mom menjadi peneman setia sepanjang waktu itu. Walaubagaimanapun, "Kapal Kertasku" tetap menjadi permainan yang sering ku tunggu bila tibanya hujan.




Thursday, June 23, 2011

Mulut dan Cili Padi



Cili padi kampung!!! Cili padi kampung!!!

Pedas! Peluh! Keluar Air Mata! Tercungap!

Benda yang biasa terjadi bila kita makan sayuran ini. Sayuran ini amat sinonim dengan Negeri Sembilan. Kebiasaanya orang akan cakap " kalau orang Negeri Sembilan mesti suka nie" . Itu adalah ayat yang biasa didengari dan diperkatakan oleh kebanyakan rakyat Malaysia.

Bagi peminat sayuran ini, cabaran memakan sayuran ini adalah saat yang terbaik. Bagi keluarga aku, Nenek dan Mak memang yang paling power. Bayangkan kanan suap nasi, kiri suap cili. Aku sendiri tak tau aper yang dieorang pikir.

Baru-baru nie member aku masuk hospital akibat ulser usus. Dia nie antara Geng2 Cili Padi la (satu club ngan My Mom). Tengah duk borak-borak, tiba2 aku teringat kenangan aku di beri Cili Padi Kampung dengan penuh KASIH SAYANG oleh My Mom.

Kisah nie berlaku zaman kanak-kanak, zaman dimana kita cepat belajar. Aku nie cepat belajar dan cepat praktikal. Dengan berbekalkan beg sekolah yang amat besar sehingga badan pun kebelakang dan peluh yang berjurai2 baru balik time sekolah petang (baru Darjah 4), aku pun sampai di rumah. Perkara pertama yang aku buat adalah bukak la tv untuk tengok citer power rangers jam 7. 30 petang.

Tengah-tengah syok layan Power Rangers, My Mom pun datang dengan suara yang macam Mariah Carey menjerit-jerit suruh aku kemas beg dan kasut yang dicampak merata-rata. Aku buat derk jer. Macam biasa My Mom datang tutup tv, suruh kemas dulu baru tengok tv. Dengan sempoinya aku mengeluarkan kata2 yang best dekat My Mom, Ba*i, Pund*K, Si*l, Puk*, Bod*h.

My Mom tetap berkeras taknak bukak. Korang bayangkan betapa marahnya aku time tu, dahla time tu power rangers tengah lawan dengan raksaksa last-last minute (raksaksa ubah jadi besar biler dah kalah). Tekanan memuncak, aku terus kuarkan ayat-ayat yang pedas tu. My Mom tiba-tiba bukak peti ais, amik cili dan patah2kan letak kat tapak tangan. Mati-mati ingat nak masak makanan malam.

My Mom datang dengan senyuman yang manis dan berbekalkan cili padi kampung segenggam, terus duk sebelah aku. Time tu aku dah tak sedap hati dah, macam ader bala nak sampai. Tiba-tiba My Mom sandarkan aku kat dinding dan tekapkan muka aku dengan genggamannya yang penuh Kasih Sayang dan Cili Padi Kampung tu. Dier lumurkan macam tengah amik air sembahyang. Tuhan jer tau nasib aku time tu.

Dengan pantasnya aku lari ke kolah bilik air dan rendamkan kepala aku dalam air. Panasnya! Pedasnya! takan dapat rasa sampai biler2...Syok Wo!...Aku sendiri pun tak tau berapa lama aku rendamkan kepala, tapi lepas beberapa minit bibir dah jadi macam angelina jolie + pakai lipstik + Muka Merah + Idung Pedas(termasuk biji cili).

Lepas saat dan ketika tu, setiap kali aku mengeluarkan kata-kata hikmah baik kat My Mom ataupun My Sister, biler saja aku nampak My Mom buka peti ais, aku akan hilang sebelum dier tutup peti ais. Lagi takut dari nampak hantu. Tapi walau macamanapun, aku tetap sayang kat My Mom sampai skang. Takan ader pengganti.