Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

Friday, December 10, 2010

Port Dickson Sunset



- Port Dickson Sunset -

A few picture just to share wif u guys and G'gurl...This picture i snap at Port Dickson when deliver "bantal busuk", a few hanger and a Bucket "Baldi Old Skol".

While waiting for that person to finish her job, went to Port Dickson Beach and snap a few picture to fill that free time.

This picture taken while sunset in Port Dickson around 6.45 pm. Just a coincidence and i think a bit of luck cause while snap some picture around this beach, i see this man gazing into the future all by himself.

This picture pulak snap around 5.30pm...First pit-stop when arrive at Port Dickson. Sambil-sambil makan jambu asam, i walk around the beach and just snap what i think best.

Ni pulak taken around 6.00pm. Time nie still makan jambu asam jugak. Sambil-sambil duk menunggu jambatan runtuh "London Bridge Is Falling Down" tu kosong, jalan-jalan tengok all this kids playing with beach sand.

This picture have nothing special i think, just upload to fill up my blog. Heheheh, sorry if anyone didn't like this picture. Selepas menghantar semua barang-barang Old Skol tu, kiteorang pun went to "fun-fair". Lama tak g "fun-fair" nie...So agak enjoy jugak la, sambil2 makan kacang kuda.

If anyone have a comment in their mind, please do comment cause your comment boleh meningkatkan lagi kemalasan saya untuk mengambil gambar. So selamat duit aku, tak perlu beli Lense yang maybe dibeli dalam masa terdekat nie. :)

Monday, November 29, 2010

Coretan dikala serabut ??


Hidup hanyalah sebuah perjalanan panjang yang setiap orang pasti akan hadapi. Hidup ibarat kereta yang dibawa oleh pemandunya iaitu kita. Dalam perjalanan itu sudah tentu kita akan dapat melihat banyak hal, hal yang mungkin dapat membawa kita pada sebuah kesenangan ataupun kesedihan.

Kita mungkin dapat merasai panorama cinta yang indah, kejayaan dalam karier, kesedihan mahupun kekecewaan sewaktu kita betul2 berada di atas. Kereta baru tak semestinya selalu baik, dan Kereta lama tidak semestinya selalu meragam.

Jika suatu hari nanti ia rosak di tengah jalan disebabkan oleh karrier, keluarga mahupun panorama cinta yang dianggap indah, maka kita harus bersedia untuk menghadapinya dengan penuh bersedia. Peperangan tanpa persediaan pasti membawa kekalahan. Persiapan yang cukup amat penting untuk kita terus berjalan walaupun terpaksa berjalan kaki.

Dengan adanya bekalan, kita pasti akan menjadi seorang insan yang menghargai kehidupan dan senantiasa matang. Ketakutan kehidupan pasti tidak akan dirisaukan lagi kerana dengan semua bekalan yang diperolehi, kita dapat menentukan arah jalan yang harus kita susuli.

Hidup juga ibarat sebuku kertas putih yang bersih. Ia akan ditulis dari hari ke hari, tahun ke tahun sehingga meningkat dewasa. Di halaman yang pertama, ia akan dipenuhi dengan keceriaan sewaktu kecil kita. Di halaman yang kedua, ia akan dipenuhi dengan kata-kata pendorong yang akan sentiasa berbisik ditelinga kita bagi menghadapai jiwa muda kita yang sentiasa bergolak.

Di halaman ketiga akan menjadi halaman terakhir bagi kita dimana kita akan menjadi tulisan akan menjadi tidak stabil dari barisan ayat ke barisan ayat seterusnya sehinggalah ke titisan pena biru yang terakhir.

Ingatlah, Kita ibarat kupu-kupu mati yang dihidupkan semula. Dari ulat ia mati menjadi kepompong, dari kepompong ia hidup semula menjadi kupu-kupu yang penuh dengan corak kehidupan, kesedihan, kegembiraan dan kekecewaan yang mewarnai setiap bahagian. Kehidupan kita unik sifatnya, kadang-kadang begitu kritikal, ada ketikanya sukar difahami atau dengan bahasa yang lebih mudah, hidup ini penuh liku-likunya, dan dalam menghadapinya manusia cuba memanifestasikannya melalui pelbagai cara.

Agaknya inilah kehidupan saya......

Monday, November 8, 2010

Putrajaya Night View


-Putrajaya-

Setelah kebosanan yang memuncak lepak kat rumah tanpa berbuat aper2...maka putrajaya diredah secara spontan bagi memenuhi masa terluang yang banyak giler.

This time agak berbeza sebab si gemuk takder. So boleh lari sana-sini la tapi tetap bosan gak la sebab tukang komen takder. Tapi dier pasrah jugak la sebab tak boleh join.

This time decide ronda satu putrajaya and snap night view at putrajaya. Berpeluh jugak la cari tempat nak lepak.



Macam biasa trademark putrajaya iaitu Masjid Putrajaya. Mula-mula amik dari depan jer, tapi tengah2 ronda boleh pulak ternampak tower. So operasi memanjat pun dibuat walaupun ditegur.

This one picture yang diambil dari Jambatan putrajaya. Nama jambatan nie jangan ditanya sebab memang tak tau langsung. Disebabkan datang tanpa apa-apa plan, so main redah jer la..Mana tempat yang nampak ok time tengah drive, so berhenti jer.

Nie picture main amik jer. Tengah baik punya smoking kat depan mahkamah putrajaya, aku snap jer bagi mengisi masa terluang.

This one, picture dari Taman Botani Putrajaya. Nama sebenar tempat nie memang tak tau, tapi bersebelahan dengan Taman Botani Putrajaya. Semua gambar2 nie main amik jer tanpa berpikir panjang. So resultnya, teramat la biasa.

Nothing Special!

Wednesday, November 3, 2010

Bukit Cerakah

-Bukit Cerakah -


Date : Selasa - 02hb November 2010

Venue : Bukit Cerakah

Purpose : Lepak2 naik Basikal

Setelah lama kamera dibiarkan berhabuk, setelah lens yang dibeli lama tidak digunakan....akhirnya satu trip telah dibuat bagi mempelajari dan menggunakan harta yang telah dibeli.

First suggestion Cameron Highland, tapi disebabkan cuaca tidak berapa baik, maka Bukit Cerakah la yang diredah. So nie gambar Musim Luruh yang aku sempat amik kat bilik 4 Musim.

Mula-mula planning nak naik basikal....tapi hari agak malang la sebab kedai basikal tutup. Nak blah dah tak boleh sebab dah bayar tiket masuk...buta-buta rugi.

Si Gemuk pn mengamuk la sebab tak dapat naik basikal. Nak jalan kaki tak larat nak bawak badan. So Drama Melayu pun bermula (Sinetron)....????? :)

Dipendekan citer, kena la naik bus dengan budak pempuan yang pakai baju mcm nak g DISCO....aku tak tau baju dier diperbuat dari kain ataupun manik baju...Lip Lap Lip Lap baju dier!

Ni gambar first yang aku amik biler sampai kat area sane. Idea pun dah takder sebab tension.


This one aku amik spontan jer...tengah duk jalan2 kat bilik 4 musim, aku snap jer sebab bunga pun tak banyak kat citu. Gambar nie aku guna lens yang telah dibeli tapi baru 1st time nie guna. Hasil??? Bolehla for newbies.

Nie pun aku main snap jer. Kepala ringan, tangan ringan, semua ringan layan karenah orang kat citu.

This one aku tangkap kat luar bilik 4 musim. Betul2 before aku bayar tiket masuk....Tengah korek2 duit tiba2 nmpak lebah nie...Kecik lagi dari lalat. Baik punyer dier lepak kat bunga MATAHARI. So Snap Time! Klick! Klick!

Setelah letih melayan, kiteorang pun balik la...lepak situ pun pening. Duk tengah-tengah tunggu bas, aku ternampak pulak Pasangan Semut Hitam nie. Aku cari gak sarang dieorang, haram tak jumpa...Agak2 dieorang nie kawen lari kot, takpun cari port BAEK PUNYER!!! heheheh :)

Overall bukit cerakah??? Ok la sebab tak dapat jalan maner2 pn.....Bilik 4 Musim pn just ok! We're looking forward to come again next weekend. Harap-harap takder masalah.

Sunday, October 31, 2010

Seafood Tanjung Harapan Klang


- Family Gathering -

On 17hb Oktober 2010, mcm biasa my family having a food gathering. This time is my turn to 'open table', hahahaha. But this time lain sikit sebab Pajejan join sekali. This time dier join la sebab budget2 nak jadi one of our big happy family.

FamilyKu decide nak makan kat Seafood Klang Tanjung harapan. Dalam kepala otak pikit duit jer, aduh kopak la aku. Tapi takper bak kata dieorang sekali dalam 4 tahun.

Anak buah kesayangan aku nie bukan main seronok lagi. Siap boleh 'peace' lagi bergambar sebab dapat jalan2.


So kiteorang pun decide nak makan kat Medan Muara Tanjung Harapan nie. Mula-mula dengar makan kat cnie 3,4 orang tak lari 3,4 ratus. Botak kepala dengar brother aku ckp mcm tu, tapi redha jer la sekali sekala family gathering. Tiap-tiap bulan buat aku tak penah nak belanja, hehehe kali nie buat2 tak nmpak jer la.

Makan kat cnie mcm kat Seafood Restaurant biasa la....Seafood semua kita pilih sendiri and dieorang just akan masak ikut order kita. Ikan, sotong, udang, dan yang sewaktu dengannya kita boleh pilih ikut suka and dieorang akan timbang b4 masak.

Nie antara menu-menu yang kiteorang order kat sana. Ikan Siakap aku rasa nie sebab brother aku yang settlekan bab menu nie. Ikan Siakap masak 3 Rasa aku rasa nie. Rasa??? Ikan nie memang 'The Best" antara semua menu. Pajejan sampai makan kepala la, hei teruk bebenor perangai dier berebut ngan kucing.


Nie pulak menu kedua, Udang masak sambal biasa. Order Udang petai, tapi takder so belasah jer mana ader. Menu nie memang last la abes sebab rasa dier memang biasa giler so takder sambutan sangat oleh all my brother and sister. Parah jugak la nak abeskan. Tapi udang dier memang fresh la.

Nie menu ketiga, tomyam campur. Rasa????? ok la...nak kata sedap pn boleh, tak sedap pn boleh.....tengah2 la.




Nie menu "Sotong Goreng Tepung". Order dalam 800 gram sotong. Masing-masing dah pening tak tau nak letak masakan aper, final letak sotong tepung jer la. Rasa???? boleh la sebab masak ngan tepung jer, so takder yang special sangat la.

So Overall aku bagi 2.5 bintang la kat kedai nie dari 5 bintang sebab aku rasa masakan dieorang "Just OK". Bagi yang berminat bolehla try. Oooppss lupa pulak...harga yang kiteorang kena takderla mahal sangat. Ok la harga dier.

Tuesday, October 12, 2010

Putrajaya Flora 2010

Event : Flora Putrajaya 2010
Date : 10hb July 201
Place : Semestinya Putrajaya

This is my first time attend event macam nie. Event nie sebenarnya bagi aku event yang bosan tapi sebab sajer nak try2 amik gambar, so aku buat bodoh jer la attend event nie. So nie antara picture yang sempat aku amik time kat Flora Putrajaya 2010 July aritu.

First picture was taken by me in front of indoor flower room. Susahnya ya amat sebab lebah nie asik terbang jika biler aku nak closeup. Rasa nak bunuh jer pastu lekat kat bunga, kan senang.



Daripada semua picture yang aku amik, this is the one yang paling aku rasa ok la. Gambar nie agak susah jugak la nak amik sebab peminat-peminat DSLR Camera semua ader kat sini kan. Takan aku nak kuarkan kamera aku yang kecik nie, so aku tunggu la sampai berpeluh-peluh tunggu dieorang blah baru amik picture nie. Ketiak pun boleh la buat tempat wet tissue kalau letak tissue kat situ.


This second adalah batang pokok bonzai. Actually i've no idea on what picture that i want to take. Aku main belasah jer amik picture-picture nie semua. Amik tanpa berpikir panjang.



This is one pulak gambar bonzai jugak...taken near indoor flower room...Overall Flora Putrajaya 2010 = Tetap Membosankan....Aku tak tau kenapa ramai sangat pegi sana..???????


Port Dickson View

Pada Suatu Hari, Seorang Lelaki ....blah...blah...blah...hahahah macam citer budak2 pulak....

Actually i've nothing to share wif you guyz because this is my family trip to Port Dickson. We stay at Ancasa Resort AllSuites which for me that is one good resort that suitable for one big family.

I just want to share wif you all picture that has been taken by me in Port Dickson.Picture??? Biasa-biasa jer...sebarang komen, jangan lupa tulis k....

Picture nie taken by my Blacky near our Resort time air tengah surut...nice view actually.


Nie gambar anak buahku..picture nie taken by me at the time when he requesting for 'Dukung'...Picture spontan jer...'Pak Teh Dukung'

This is my first picture before any picture yang dah upload kat atas tu....



Then, picture nie pulak taken by me..My Model of course Blacky. Gaya = Bolehlah, Perasan = Ada Sikit2, apa-apa pun Blacky senang nak diarah...hahahahah

If any of you have comment regarding this picture, pleaz do drop your komen... anyway, i'm totally this family trip to Port Dickson walaupun dah berapa kali pegi PD