Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

Tuesday, July 19, 2011

Nuang vs Bersih

9hb July 2011 adalah tarikh dimana Bersih 2.0 menjalankan operasi mereka. Mind-set orang, "Hari Jangan Keluar Rumah". Aku memang tak sokong langsung program Bersih 2.0 nie, bukan sebab aku orang kerajaan. Tapi persoalannya ialah kenapa kita sebagai orang melayu nak kena ikut cakap orang yang bukan bangsa kita. Aku sedih melihat bangsa aku merusuh, baring tengah jalan, dilontar batu, dilontar botol, ditembak air racun dan sebagainya akibat daripada arahan seorang yang bukan bangsa kita. Kenapa ini terjadi??? Mungkin perjuangan yang dilakukan adalah betul, tetapi kenapa kita kena menyeksa diri kita untuk semua ini. Kenapa kita tak ikut cara yang betul. Yang mengetuai seronok duduk diatas pentas manakala kita terpaksa bermandikan darah memperjuangkannya. Bukan kuasa aku untuk meyalahkan sesiapa. Itu aku letak pada korang untuk menilainya.

Sedang rakyat malaysia sibuk memperjuangkan Bersih 2.0 nie, aku membuat program mengenali hutan dimana mulanya aku ingat setengah jam jer naik atas. Rupa2nya 4 jam baru sampai ke kawasan perkhemahan dan masih ada berjam-jam lagi untuk sampai ke puncak.

Setelah aku pick-up budak2 yang terlibat baru aku tau pekara sebenarnya. Ikut hati nak balik jer, tapi dah setengah jalan. Dengan topi ala2 Bruno Mars dan kasut kickers KLCC, aku gerak jugak demi menjaga hati kawan2.

Dari UPM jam 12 tengahari n tiba di kaki gunung Nuang jam 4.20 petang. Mulut aku pun naik letih dah menyumpah Bersih 2.0 nie sebab menyusahkan aku dengan membuat jalan jem mengalahkan Hari Raya.

Setelah selesai menyumbat barang2 nak bawak dimana kebanyakkannya dibawak oleh budak2 hiking (sapa suruh tak bagitau awal2, kan aku dah bawak beg laptop). Tepat jam 4.45 petang aku gerak naik atas.


Pondok pertama dimana kitaorang lepak selepas 45 minit berjalan tapi rasa macam 45 jam. Minum air pun dah macam orang seminggu tak minum. "Nasib Baik U Tak Ikut" ayat member aku kat wife dier. Memang penyayang giler budak nie.

Setelah beberapa jam berjalan, kitaorang jumpa perkampungan orang asli. Time nie rasa macam dah jauh dalam hutan padahal dalam 1 jam lebih jer berjalan.

Tengah2 syok jalan tiba2 aku dengar bunyi Pak Belang. Hati dah tak sedap dah time nie sebab dah jauh berjalan takut ape2 jadi lak. Membe aku mula bersuara "buat bodoh jer", bunyi katak demam tu. Hahahaah Katak dengan Pak Belang kan jauh bunyinya tu.


3 jam berjalan dan kiteorang sampai di Checkpoint terakhir sebelum meredah jalan yang lebih hardcore. Disini la member aku kena sengat ngan arang n hidung nak tercabut. "wei2 hidung aku rasa macam nak tercabut". Kiteorang punyala gelak guling2, bukannya kesian tapi lagi gelakkan ader la. Memang manja giler budak nie, muka jer brutal.

Tiba jer kiteorang kat sana, maka mulalah tugas masing2. Macam biasa aku ditugaskan memasak. Aduyai, kat hutan pun kena masak jugak.

Menu kiteorang :-
1. Bandung Cincau
2. Petai
3. Papadom
4. Ayam BBQ
5. Kailan Ikan Masin
6. Tembikai
7. Durian
8. Burger
9. Sambal Udang (tapi tak jadi sebab lupa beli udang kat giant)

Aktiviti di pagi hari dimana kiteorang buat program memancing. Malam hari jangan sebut la. Macam2 hal, dengan sejuknya, dengan kepala putih kat atas batu, burung kayangan, dengan mengigau menyanyi (hahahahah). Mana nak jumpa orang mengigau menyanyi. Tapi aku dapat dengar kat atas hutan malam2. Bunyi pelik perkara biasa, nama pun dalam hutan, buat bodoh sudah.

Antara gambar2 yang sempat diambil oleh aku dan kawan2. Keindahan alam yang takan jumpa kat "Hutan Batu" dibawah. Keindahan hutan yang hanya dapat dinikmati sementara.



Tempat dimana kiteorang lepak time maghrib. Mengikut hukum hutan, Maghrib tak boleh jalan, kena lepak at least setengah jam bagi menghormati dan mengelakkan perkara2 yang tak elok.

Antara gambar yang sempat aku amik kat air terjun ataupun empangan (bapak ko pemancing bukan pendaki) bak kata member aku.

Dah penat naik berjam-jam, so kiteorang pun turun dalam jam 10.30 pagi. Nie antara trek yang kiteorang kena ikut untuk naik dan turun ke tempat kiteorang lepak.

Tepat jam 4 petang kiteorang sampai kat bawah. Akhirnya berjaya jugak redah walaupun terpaksa tempuh macam2 karenah termasuklah aku sendiri. Makhluk Guling2 ikat kepala, Budak Kecik Buluh, Cik Pon, Cik Kain Putih (Burung kayangan) antara benda yang banyak kat sana. So bersyukur dapat selamat turun.

Kepada Geng2 ku, thanks for the nice trip and i'll definitely join u again but this time i'll bring along all the equipment. :)

Friday, July 8, 2011

Keturunan atau Diri Sendiri



Lu ni Bodoh la der !!!!

Inilah ayat yang selalu digunakan oleh budak2 zaman sekarang. Toksah sembang la kata saya baik, saya tak mencarut. Baik macam mana pun kita, ayat ni compom penah kuar dari mulut kita."BODOH" adalah ayat yang sering digunakan oleh kita. Tidak kira bangsa India, Cina mahupun Melayu.

Zaman dulu, ramai yang kata bodoh nie berpunca daripada keturunan. Kalau mak ayah tak berapa pandai, anaknya pasti akan terkena tempiasnya. Ibarat kata pepatah "Bapak Borek Anak Rintik".

Pemikiran sebegini memang banyak terdapat dikalangan rakyat Malaysia terutama sekali "MELAYU". "Melayu" ini adalah perkataan yang sangat besar untuk kita terjemahkan. Setiap orang mempunyai pendapatnya masing2. Tapi bagi aku, aku sendiri tak paham apa yang dapat memuaskan orang yang bernama "MELAYU" nie. Kita ibarat adik beradik, perlu mencari jalan bagaimana untuk maju dan bukannya untuk menjatuhkan sesama sendiri.

Tapi zaman sekarang, aku rasa semua tu dah karut. Keturunan mahupun Kecacatan tidak mampu menahan seseorang itu daripada menjadi pandai. Kalau rasa diri nak pandai formulanya cukup senang "Usaha + Usaha + Usaha = Pandai". Kalau takder usaha, toksah sembangla.

Pandai di Universiti tidak semestinya Pandai ketika bekerja. Ilmu memang digunakan sewaktu bekerja, tapi ilmu yang digunakan ketika bekerja tak sampai pun 70% sebenarnya. Selebihnya adalah Ilmu kehidupan. Itu sebabnya orang penah berkata "Cemerlang di Universiti bukan jaminan Cemerlang di tempat kerja"

Ilmu nie perlu belajar sendiri dan bukannya turun dari langit. Benda paling aku tak suka adalah bila orang tak reti buat kerja n menyusahkan orang lain. "Ala tolong la sekali sekala" ayat manis orang, sekali sekala boleh, tapi bila berkala-kala?????. Ia tak menjadi masalah kalau tak menyusahkan orang, tapi kalau menyusahkan???? apa korang rasa. Ini baru betul bukan keturunan tapi kemalasan.

Bodoh!! Bengap!! Sengal!!! itu semua bukannya datang dari keturunan mahupun kekurangan. Ia datang dari diri sendiri iaitu "KEMALASAN". Penyakit yang kita cukup suka bila dia datang especially bila tengah atas katil. So fikir2 kan lah. Cuba tanya diri kita sendiri, dimana letaknya kita di dalam dunia nie. Suka kah kita kalau kita sentiasa diperbodohkan atau ditipu oleh orang yang lebih pandai dari kita. Salam

Monday, July 4, 2011

Luahan Proton



Mari kita bincang pasal kereta (specifically Proton). Saya pasti yang kita semua nie matang dan boleh berbincang secara terbuka.Pertama sekali saya sungguh berbangga kerana Malaysia berjaya mengeluarkan KERETA SENDIRI dan MALAYSIA BOLEH.

Sungguhpun kebanyakan dari kita tahu yang kereta itu sebenarnya adalah Mitsubishi (Proton) dan Daihatsu (Perodua). Sungguhpun begitu saya percaya dalam setiap hati pengguna Proton di Malaysia tersimpan sesuatu yang hanya dibincangkan secara tertutup dan perkataan2 mereka tidak sampai ke perbincangan umum.

Saya mengambil inisatif bagi membincangkan perkara ini bagi sesiapa yang berminat untuk berkongsi pendapat secara matang dan berilmiah semoga ia mendatangkan manfaat bersama.

KUALITI

Kualiti kereta Proton yang diberikan kepada rakyat Malaysia adalah seperti kita semua dapat lihat, kena bola pun bole kemek/ kemik. Tetapi bagi yang diekspot, ke UK misalnya, kualitinya sungguh baik. memang memenuhi piawaian negara berkenaan yang ketat itu. Further more,harga pulak murah. Warranty lama. Memang ada yang beli tapi bagi mereka yang seperti orang2 veteran, orang2 budget kemut atau jadikan kereta sampingan. Kalau nak melawa maybe akan berpikir panjang untuk membeli proton. Jadi kalau kualiti sebegini diberi kepada mat saleh, dan kualiti agak kurang memuaskan diberi untuk rakyat Malaysia, saya pulangkan kepada kawan2 semua untuk menilai.

BUATAN TEMPATAN

Asalnya nak Transfer Tech jepun ke Malaysia. Hmm jgn harap le jepun nak ajar Malaysia camana nak buat enjin. Penyudahnya Proton jadi tempat pasang body. Enjin seketul datang dari Jepun. Yang peliknya kereta yang dipasang di Malaysia (buatan malaysia) lebih mahal dari kereta yang diimpot seketul dari jepun (ketepikan tax GILA tu).Magic ke nie ?. Rakyat masih tertunggu2 kereta BUATAN TEMPATAN yg sebenar dan bukannya Mitsu Gallant (Iswara), Mitsu Lancer (Wira), Daih Mira (Kancil),Daih Terios (Kembara). Bila dah ada nanti harapnya harga takdela GILA ok?.

KEPUASAN

Once kita beli kereta Proton, bagi yang mengutamakan kepuasan,PASTI nak tukar/tambah beberapa perkara. 1. SPORT RIM 2. Anti-Theft system (pencuri paling senang curi kereta proton)3. Power window belakang (Proton la satu2 nya kereta yang buat Power window Depan aje) dan sebagainya. Cuba bandingkan kalau kita beli HONDA/ TOYOTA, kita basically tak perlu dah tambah benda2 lain. Yang datang seketul tu dah cukup lengkap.Melainkan kalau betul2 gatal tangan, terpulanglah, kereta sendiri.

HARGA

Kereta yang paling murah sekarang ini (selain Kancil) di MALAYSIA adalah Proton. Sebab itulah ramai beli Proton , diulang sebab ITULAH ramai beli Proton.Dan sebab ITULAH jualan Proton STILL NUMBER ONE. Sebab apa ? Sebab rakyat Malaysia TIADA PILIHAN. Memang la Proton untung juta2 sebab orang terpaksa beli dengan dia. Cuba kalau rakyat Malaysia ADA PILIHAN, jangan harap Proton sale nak NUMBER ONE. Cuba fikirkan dengan harga dan kualiti yang diberikan, saya tak jangka orang akan memilih Proton. Mengapa harga proton murah ?. Sebenarnya harga Proton MAHAL !. Bayangkan Honda VTEC baru harga RM 100,000.00 ++ setelah di TAX sebanyak 300-400%! Jadi kalau tanpa TAX, harganya baru RM 33,333.33 ++. Mitsbishi Lancer GT 2.0 baru harga RM 120,800.00 ++ kalau TANPA TAX anda tolak matematik laaa..RM 50,000.00 jee..cikgu skolah boley pakai..Sedangkan Proton Iswara Aeroback (TEMPATAN)berharga RM 37,000.00 ++. Cuba bandingkan kualiti VTEC dengan Iswara (jgn buat lawak la kawan), itu belum banding kualiti/harga Wira dll.Jadi, murahkah Proton ?? Sekali lagi saya biarkan anda yang menilai sendiri perkara ini. Sebenarnya kita suka dan sanggup untuk sokong kereta BUATAN TEMPATAN.Tak beli Honda pun takpe. Tapi kereta yg diberi tu biarlah BERBALOIdengan harga. Rakyat Malaysia bukan semuanya Milionaire.

AFTA

Penah dengar pasal AFTA ?. AFTA nie piawaian harga duniayang semua negara kena ikut kalau nak bersaing dalam pasaran dunia. Tak tau bila Malaysia nak implimenkan. Kalau ON maknanya???? Harga kereta import tak bole lagi dicukai 300-400%.Masa tu kita tengok, jualan Proton NOMBOR SATU atau tidak. Masa tu Proton tak boleh lagi MANJA harapkan gomen punya tax utk lakukan jualan. Kali ini Proton kena betul2 bersaing dari segi KUALITI, LAYANAN, PELANGGAN, WARRANTY dan HARGA. Tapi I dont think AFTA dalam masa terdekat nie. Kalau buat,BUNGKUSSSS Proton. Anyway, setakat ini saja untuk kali ini.Maaf kalau ada nada yang emosional. Just practicing my rights as a Malaysian and a User.

***** Cerita ini hanyalah luahan pendapat sesetengah pihak dan tiada kaitan dengan sesiapa atau berunsur menjatuhkan mana2 pihak...... Hanya pendapat untuk difikirkan bersama

***** Setiap perubahan mendatangkan kebaikan dan Setiap kebaikan mendatangkan keuntungan.